Sydön

SydönSydön är ganska olik Nordön. Hela ön delas på längden från norr till söder av the Southern Alps och medan landskapet på östsidan av dessa berg är platt och skoglöst, har västsidan stora skogar, insjöar, höga fjäll med glaciärer och djupa fjordar.

Christchurch
Christchurch är den största staden på Sydön och kallas ”Garden City”. Detta är Nya Zeelands tredje största stad med ca 300 000 invånare. Staden kunde nästan ha legat i gamla England med sina välskötta parker och färgrika trädgårdar och det sägs att invånarna här är mer engelska än engelsmännen själva.

Christchurch har verkligen ansträngt sig för att bli ett turistmål och inte bara ett övernattningsställe på väg till ett mer intressant och spännande resmål på Sydön.

Fiordland
Om du vill ha en förnimmelse av hur naturen på Nya Zeeland såg ut innan människorna kom hit, bör du resa till Fiordland. Dessa skog- och fjordområden är så otillgängliga att man på sin tid inte tyckte det var lönt att försöka sätta upp några bosättningar här. När teknologin gjorde det möjligt hade man lyckligtvis fått en annan syn på naturens värde och nu gör man allt för att bevara dessa enastående områden och skydda dem mot överdrivet utnyttjande.

Fiordland är inte bara den största nationalparken på Nya Zeeland – med sina över 1 miljon hektar är den en av de största i världen.

Fem måsten:

  • Christchurch, en vacker stad med välskötta parker och färgrika trädgårdar.
  • Fiordland, den största nationalparken på Nya Zeeland med orörd natur som ger en förnimmelse av hur naturen på Nya Zeeland såg ut innan människorna kom hit
  • Marlborough Sounds, en magnet för turister från hela världen och ett populärt resmål för kiwierna själva
  • Queenstown, världens ”adrenalinhuvudstad” med oändligt många möjligheter för den som vill ha en adrenalinkick
  • Otago, ett eldorado för ornitologer och naturälskare med stora kolonier av albatross, säl och pingviner

Klicka för en större bild:

instagram logo
Följ oss på Instagram: @Australienresor