Nordön

NordönDen största delen av befolkningen på Nya Zeeland bor på Nordön – först och främst därför att storstaden Auckland ligger här. Men också huvudstaden Wellington är lokaliserad på Nordön, fast helt i söder vid Cook Strait, sundet som skiljer de två öarna åt. Nordön är mycket plattare och har mycket större vulkanisk aktivitet än Sydön.

Klimatet är något bättre på Nordön, rätt och slätt därför att den ligger närmare ekvatorn. Längst i norr är klimatet subtropiskt, medan man längst i söder på Sydön finner subarktiska förhållanden i bergskedjorna. Men bortsett från detta skiner solen mer på Nya Zeeland än här hemma och de bästa orterna har i genomsnitt 2 400 soltimmar om året.

Auckland
Auckland är den största staden – både på Nordön och på Nya Zeeland för övrigt. Staden är en naturlig utgångspunkt för de flesta som besöker landet. Auckland kallas ”City of Sails”, därför att den präglas av vita segel från alla de segelbåtar som ligger i hamnen. Norr om Auckland, på Nordöns nordspets, ligger de finaste och vitaste sandstränder du kan tänka dig. Kuperade backar går längs östkusten och utanför ligger tusentals små öar. Detta är också ett paradis för sportfiskare.

Rotorua
För många är Rotorua huvudattraktionen på Nya Zeeland. I och runt Rotorua kan du få en god inblick i hur jorden ser ut inuti. Det bubblar, sjuder och kokar från underjorden. Alla dessa termiska områden är fulla med gejsrar och ångan kommer upp till jordytan på flera platser. Rotorua är också maoriernas huvudstad och här har de bättre än på någon annan plats på Nya Zeeland hållit fast vid sin kultur och sina traditioner.

Fem måsten:

  • Auckland, den största staden på Nya Zeeland och en naturlig utgångspunkt för ett besök i landet
  • Bay of Islands, känt som ett av de vackraste kustområdena i landet och ett paradis för seglare
  • Rotorua, maoriernas huvudstad i ett aktivt termiskt område där det bubblar, sjuder och kokar från underjorden
  • Hawkes Bay, ett av de frodigaste områdena i landet med några av de äldsta och bästa vingårdarna
  • Lake Taupo, landets största insjö som är full med fisk i ett område med många fina vandringsleder

Klicka för en större bild:

instagram logo
Följ oss på Instagram: @Australienresor