Nya Zeeland

Längre bort från Sverige än till Nya Zeeland är det inte möjligt att resa. I så fall är du på väg hem igen. Nya Zeeland är känt för att vara ett rent och naturskönt land med höga berg, forsande floder och djupa fjordar - inte så olikt Norge, kanske. Det är också ungefär lika stort som vårt västra grannland.

Det som skiljer Nya Zeeland från Sverige är bambu och vajande palmer, långa vita stränder, sprutande gejsrar och aktiva vulkaner. Maorierna kallar landet Aotearoa, som betyder ”landet under det långa vita molnet”. För inte så många år sedan var Nya Zeeland nästan avskuret från vår del av världen – ett exotiskt land på andra sidan av jordklotet.

Klimatet är något bättre på Nordön och det beror på att den ligger närmare ekvatorn. Längst i norr är klimatet subtropiskt medan man längst söderut på Sydön har subarktiska förhållanden i bergen. Oavsett så skiner solen mer på Nya Zeeland än här hemma och de bästa platserna har i genomsnitt 2400 soltimmar om året.

Tio saker du måste uppleva i Nya Zeeland

 • Auckland, den största staden på Nya Zeeland och en naturlig utgångspunkt för ett besök i landet.
 • Bay of Islands, en av de vackraste skärgårdarna i landet och ett paradis för seglare.
 • Rotorua, maoriernas huvudstad i ett termiskt aktivt område där det bubblar, puttrar och kokar från underjorden.
 • Hawke's Bay, ett av de mest bördiga områdena i landet med några av de äldsta och bästa vingårdarna.
 • Lake Taupo, landets största insjö, full av fisk, i ett område med många fina vandringsleder.
 • Christchurch, en vacker stad med välskötta parker, färgrika trädgårdar och invånare som sägs vara mer engelska än engelsmännen själva.
 • Fiordland, den största nationalparken på Nya Zealand med orörd natur som ger en känsla av hur det såg ut här innan människan kom hit.
 • Marlborough Sounds, en magnet för turister från hela världen och ett populärt resmål för kiwierna själva.
 • Queenstown, världens ”adrenalinhuvudstad” med många möjligheter för den som önskar en adrenalinkick.
 • Otago, ett eldorado för ornitologer och naturälskare med stora kolonier av albatross, säl och pingviner.

Se filmen från 100% Pure New Zealand för en kort introduktion om landet:


Första resan till Nya Zeeland?

Nedan finns tre förslag på resor som innehåller många av landets höjdpunkter. Vi skräddarsyr alla resor, så har du önskemål utöver vad du hittar i reseförslagen är det bara att kontakta oss.

 • Nya Zeeland i husbil - I detta reseförslag har vi kombinerat tre veckor i husbil från Auckland i norr till Christchurch i söder med ett par dagars övernattningar i Auckland före rundresan.
 • Classic New Zealand - Upplev de klassiska sevärdheterna på Nya Zeeland.
Klicka här för att se alla våra reseförslag i Nya Zeeland.

Klicka för en större bild:

 

Klimat i Nya Zeeland

Nya Zeeland har ett varierande landskap och klimat.

Nya Zeeland har ett varierande landskap och klimat. Det varierar också från norr till söder och på Sydön även från väster till öster. Man kan nästan säga att Nya Zeeland har alla världens olika klimat, beroende på dess läge och avlånga utseende.

10 äventyrliga områden du måste uppleva i Nya Zeeland

10 äventyrliga områden du måste uppleva i Nya ZeelandDrömmer du om att resa runt på Nya Zeeland men är osäker på vilka platser och områden du ska besöka?

Då bör du titta på vår översikt över unika och äventyrliga platser på Nya Zeeland. Du kommer snart att inse att Nya Zeeland är ett mycket varierat land, med vulkaner, fjordar, berg, regnskog, vingårdar, vackra stränder och storstäder.

instagram logo
Följ oss på Instagram: @Australienresor