South Australia - mat, vin , djurliv och outback

Dyrelivet på Kangaroo Island er et av de største høydepunktene i South Australia.

South Australia är en av de mest varierade delstaterna i Australien. Hela den norra delen består av glödhet öken- och steppland. I söder präglas landskapet av jordbruk, och då i första hand vingårdar. Huvudstaden Adelaide är en levande stad med många kulturella arrangemang och spännande restauranger. Om du åker utanför staden har du många möjligheter att få uppleva det australiensiska djurlivet på nära håll.

Adelaide
Adelaide
är huvudstad i South Australia och är berömd för sina stora musik- och konstfestivaler. Adelaide är en perfekt utgångspunkt för dina äventyr i Australien. Staden har en bra belägenhet med stränder och kust på den ena sidan, och gröna kullar med vingårdar på den andra. Du kan checka in på hotellet mindre än en halvtimme efter att flyget har landat och utforska staden till fots. Här finns trevliga gågator med parker, sandstensarkitektur och trendiga bohemområden. Härifrån är det nära till det unika djurlivet, den speciella outbacken och fantastiska matupplevelser.

Kangaroo Island
Söder om Adelaide ligger Kangaroo Island. På ön får du närkontakt med några av Australiens mest kända djur som kängurur och koalor i deras naturliga miljö. Du kan vandra längs med stranden där australiska sjölejon håller till,  se delfiner och uppleva ett spektakulärt landskap som bl.a. Remarkable Rocks. Den vanligaste kommentaren från de som besöker Kangaroo Island är att det var höjdpunkten och den mest minnesrika upplevelsen på resan till Australien.

Flinders Ranges
Längst norrut i delstaten ligger bergskedjan Flinders Ranges, med sina vilda, färgrika klippor, ett rikt djurliv och vattenfyllda klyftor. Den perfekta platsen för vandringar, äventyr på egen hand i ett fordon med 4WD eller följ med upp i ett litet flygplan för att se det fantastiska landskapet från ett fågelperspektiv. Lite längre norrut börjar ”outbacken” – ett öde, tomt och snustorrt landskap. Men under den torra och varma ytan finns en vacker och värdefull ädelsten – opalen! Besök Coober Pedy, där nästan hälften av stadens invånare bor under jorden.

Vi kan också rekommendera en kryssning med hjulångare på Murray River. Utforska det spännande livet under vattnet vid Eyre Peninsula väster om Adelaide; simma med sjölejon och delfiner, eller om du är ändå mer äventyrslysten, en tur ner  i en hajbur. Regionen är känd som Australiens fisk- och skaldjurshuvudstad.

Oavsett vad man söker så finns det i South Australia – spänning, kultur, unika upplevelser eller total avkoppling.

För mer information om South Australia besök South Australia eller South Australias Facebook sida.

eyre peninsula swimming with sea lions 4Simma med sjölejon på Eyre Peninsula


Fem saker du måste uppleva:

  • Adelaide, en charmig storstad omgiven av gröna parker och berömd för sina stora musik- och konstfestivaler.
  • Barossa, området norr om Adelaide där några av Australiens bästa viner produceras.
  • Kangaroo Island, där du kan få närkontakt med vilda koalor, kängurur, pingviner och sälar.
  • Flinders Ranges, bergskedjan med vackra färgrika klippor, djupa raviner och ett rikt djurliv.
  • Coober Pedy, världens opalhuvudstad där man under den torra solsvedda ytan hittar vackra ädelstenar.

Klicka för att se video:


Rekommenderad app: 365 Days of Wine and Food

365 days wine food app iconAdelaide är Australiens vinhuvudstad och är en spännande knutpunkt för nästan tusen vinproducenter, restauranger, caféer och matproducenter.

Följ med på vad som sker var i South Australias 18 regioner genom att använda appen 365 Days of Wine and Food på din smartphone. Här kan du söka efter de bästa vin- och matarrangemangen, allt från provsmakning och lärorika rundvisningar på vingårdar, till matlagningskurser och exklusiva matupplevelser, sorterade efter plats, datum och typ av arrangemang.

Appen är gratis och kan lastas ned både för iPhone/iPad och Android. Den har också egen Facebook-sida.


instagram logo
Följ oss på Instagram: @Australienresor