Stort intresse för ny naturfilmserie

 Stort intresse för ny naturfilmserie

En resa till Australien står på många frusna skandinavers topplista över resmål. För de flesta är det mäktiga Stora Barriärrevet en självklarhet att besöka. Revet är ikon bland naturälskare och landets största turistmagnet.

Rolf Eirik Kjeseth, vd på Australienresor, tror inte att intresset kommer minska när legendariske naturfilmaren David Attenboroughs nya serie om Stora Barriärrevet har premiär i maj. BBC, som står bakom produktionen, säger i ett pressmeddelande att ”man kommer se revet som man aldrig sett det förut”.

Australien är inte längre enbart ett resmål för backpackers, surfare och studenter, menar resebloggaren Vibeke Montero, som står bakom bloggen bortebest.no.

– Själv hade jag höga förväntningar på de klassiska resmålen som Stora Barriärrevet och stenmonoliten Uluru, mycket tack vare Attenboroughs filmer. Men det var inte förrän jag besökte Australien som jag insåg hur varierande kontinenten är, säger Montero.

 

Cirkeln är sluten

Med den nya naturfilmserien är cirkeln sluten för Attenborough. Han är tillbaka där han filmade en av sina första produktioner redan 1957. För Attenborough har Stora Barriärrevet varit något speciellt enda sedan han dök ner under ytan vid revet för första gången.

– När folk frågar mig vad det mest magiska jag sett är, då är alltid svaret den första gången jag fick dyka vid revet. När jag kom ner i havet såg jag alla fantastiska flerfärgade koraller som lever i harmoni. Det är en otrolig och oförglömlig skönhet, säger Attenborough till BCC.

Han fortsätter.

– Jag var väldigt spänd inför att komma tillbaka till revet med den allra senaste tekniken och vetenskapen. Då går det att se en av de viktigaste platserna på jorden på ett helt nytt sätt, säger han.

I den nya serien har tv-teamet använt banbrytande ny kamerateknologi för att avslöja hemligheten i ”havets regnskog”. Med satellitbilder får vi se revets enorma omfång, höghastighetskameror avslöjar saker som våra ögon vanligtvis inte kan uppfatta och makroobjektiv visar livsformer som är för små för att se utan tekniken.

I den nya serien har tv-teamet använt banbrytande ny kamerateknologi för att avslöja hemligheten i ”havets regnskog”.I den nya serien har tv-teamet använt banbrytande ny kamerateknologi för att avslöja hemligheten i ”havets regnskog”. Foto: Darren Jew / Tourism Queensland

Australienresor är Skandinaviens största researrangör av resor till Australien. Rolf Eirik Kjeseth, administrerande direktör på Australienresor, räknar med att drygt 15-20 procent fler skandinaver reser till Australien under 2016 än tidigare.

– Stora Barriärrevet har blivit en symbol för den vackra kusten i Australien. Här kan man välja mellan upplevelser. Oavsett om du väljer att snorkla, dyka, segla, surfa eller flyga – upplevelserna i Queensland ger en minnen för livet, säger Rolf Eirik Kjeseth.

 

10 procent av världens alla korallrev

Stora Barriärrevet sträcker sig över två tredjedelar av delstaten Queenslands nordöstliga kust. Revet är så pass stort att det utgör 10 procent av världens alla korallrev. Det är drygt 2 300 kilometer långt och 350 000 kvadratkilometer stort.

Just Queensland är inte bara känt för Stora Barriärrevet. Nära kusten finns Whitehaven beach som ligger på Whitsundays Islands. Stranden är så vit att man behöver bära solglasögon. Sanden är korallsand som består av döda koraller.

Whitehaven Beach, stranden med kritvit silikasand som ständigt blir utsedd till en av världens finaste stränder.Whitehaven Beach, stranden med kritvit silikasand som ständigt blir utsedd till en av världens finaste stränder. Foto: Tourism and Events Queensland

Det har blivit allt mer populärt att åka på aktiva resor där upplevelsen står i centrum. På resan vill resenärer få historier att berätta, bland annat via sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat som ersatt vykortet.

– Det är sådant du ser när du reser längs kusten i Queensland och Stora Barriärrevet. Här är så mycket fotomöjligheter att du fyller upp minneskortet på nolltid, säger Rolf Eirik Kjeseth.

Australienresor har satt ihop en tio-i-topp-lista över upplevelser längs Stora Barriärrevet. Listan är en bra utgångspunkt innan ett besök vid revet.


Läs även: Tio saker du inte får missa i Australien

 

 

instagram logo
Följ oss på Instagram: @Australienresor