Northern Territory – outback och nationalparker

Uluru (Ayers Rock).Uluru (Ayers Rock). Foto: Shaana McNaught & Tourism NT

Om du är ute efter att uppleva den verkliga outbacken (ödemarken) i Australien, ska du besöka Northern Territory.

NT kartDetta enorma område sträcker sig från de tropiska skogarna i norr till det torra och röda ökenlandskapet mitt i landet. Med urgammalt aboriginskt kulturarv och nationalparker uppförda på UNESCO:s världsarvslista bjuder Northern Territory på verkligt unika upplevelser.

Darwin och Kakadu


Darwin är huvudstad i Northern Territory.
Längst upp i norra Australien ligger Darwin, huvudstaden i Northern Territory. Många anser att det är den stad som har den största kulturella mångfalden i hela Australien och det säger inte lite i ett land där nästan alla världens nationer finns representerade. Runt staden har det tropiska klimatet skapat ett varierat och spännande landskap, med kraftig regnskog, lodräta bergväggar med brusande vattenfall, långa slingrande floder och en fantastisk flora och fauna. Det blir aldrig vinter i Darwin och vi förslår att du tillbringar ett par dagar av din semester här.

I Darwin finns trevliga caféer, barer och restauranger, strandmarknader och Australiens mest spektakulära solnedgångar. Darwin är också den stad i Australien dit det är kortast restid från Europa.

Se vilka utflykter vi rekommenderar med utgångspunkt från Darwin.

Kakadu är den största nationalparken i Australien. 110986 52Kakadu är den största nationalparken i Australien.Kakadu ligger tre timmar öster om Darwin og och täcker ett område på runt 19 000 kvadratkilometer med våtmarker, floder, regnskog, slättland och berg. Kakadu har status som världsarvsområde på grund av det kulturella värdet och det unika djurlivet.

I mer än 50.000 år har aboriginerna bott i detta område och på många platser i parken kan man se välbevarade klippmålningar. Kakadu är berömt för sin rika flora och fauna med ett unikt fågel- och djurliv, och då inte minst för sina söt- och saltvattenkrokodiler.


Litchfield erbjuder omväxling från stadsmiljön i Darwin.
Ännu längre bort ligger det 90 000 kvadratkilometer stora Arnhem Land. Denna orörda vildmark är aboriginernas land och hem för många traditionella aboriginska samhällen. Har du varit i Kakadu och vill komma längre bort från huvudvägen så är Arnhem Land värt ett besök. . Detta förhistoriska landskap är hem för klippmålningar som få västerlänningar har sett. Här finns ett rikt fågelliv, ett stort bestånd av saltvatten krokodiler och bra förhållanden för att fiska barramundi.

Litchfield är en mindre nationalpark som ligger en timme söder om Darwin. Höjdpunkterna i denna park kan upplevas på en dagstur. Säkra och krokodilfria badmöjligheter i vattenhål och vattenfall samt stora termitbon gör Litchfield till an avkopplande och intressant utflykt från Darwin pulserande stadsliv.

Se våra reseförslag i Northern Territory »

Katherine, som ligger tre timmar söder om Darwin, är en liten stad som är känd för Nitmiluk National Park och den mäktiga Katherine Gorge. Katherine Gorge delar det vackra landskapet och området kan upplevas med båt, kajak eller från luften i helikopter. Många utflykter från Darwin inkluderar Katherine, men staden kan även inkluderas i en kör själv tur.

Vill du ha ett prisförslag?
Skicka en förfrågan så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Alice Springs och Uluru/Ayers Rock

Mitt i Australien ligger den världskända lilla staden Alice Springs i en dal mellan västra och östra MacDonnell Ranges. Staden är inkörsport till den kända klippformationen Uluru/Ayers Rock, men Alice Springs har även mycket att erbjuda i sig själv.

Här finns the Royal Flying Doctor Service, som via flyg och helikopter ger läkarhjälp åt dem som bor utspridda på de enorma boskaps-farmarna, the School of the Air som ger undervisning via radio till barn och ungdomar i ett område större än många europeiska länder – världens största klassrum.

Här finns också många konstgallerier som säljer lokala tavlor och hantverk och några lite annorlunda festivaler och begivenheter som Henley on Todd regatta och Camel Cup.

Se vilka utflykter vi rekommenderar med utgångspunkt från i Alice Springs.


Alice Springs är en naturlig utgångspunkt för utflykter till Uluru, Kata Tjuta og Kings Canyon.

109046 51Uluru är Australiens mest kända landmärke.Alice Springs är en naturlig utgångspunkt för utflykter till områdets många klippor och raviner, och då kanske först och främst Australiens mest berömda landmärke – Uluru/Ayers Rock. På ett platt rött slättlandskap mitt i öknen ligger denna 600 miljoner år gamla jättesten, 348 meter hög och 9,4 km i omkrets. Den är en av världens mest kända naturskapta underverk och har också stor andlig betydelse för aboriginerna.

Ett besök i Uluru/Ayers Rock är för många höjdpunkten på resan till Australien och det oberoende av om det är på grund av storleken, känslan av andlig betydelse eller de otroliga färgändringar som den genomgår under en dag.


Kings Canyon, Watarrka nationalpark.
I samme nationalpark som Uluru finns Kata Tjuta som även kallas The Olgas. Kata Tjuta är 36 vackra runda bergsformationer som har formats av väder och vind under miljoner av år. Här finns ett stor utbud av stigar så att du kan utforska området.

Kings Canyon ligger i Watarrka nationalpark mellan Uluru och Alice Springs. Ravinens röda väggar reser sig från landskapet i 100 meter högt. Det finns möjlighet att följa med på en tre timmar vandringstur länge med ravinens kant. Vandringen ger dig en fantastisk utsikt över Kings Canyon och det vackra omgivande landskapet.


Fem fantastiska upplevelser i Northern Territory:


  • Middagen ”Tali Wiru” under stjärnorna.
    Njut av en outback middag under tusentals stjärnor - Upplev den prisbelönta ”desert dining” i Red Center. Du kan välja mellan den klassiska ”Sound of Silence” middagen eller den luxuösa ”Tali Wiru” middagen – båda vid Uluru, eller Kings Canyon unika ”under a Desert Moon” middag.
  • Luftballong - Sväva ljudlöst i gryningen över det bergiga ökenlandskapet vid Alice Springs. Njut av den vackra utsikten och se bl.a. kängurur och emuer som förflyttar sig över landskapet.
  • Sunset Cruise i Darwin - Darwins hamn är naturlig och den är två gånger större än hamnen i Sydney. En båttur ger dig en fantastisk utsikt över staden. Höjdpunkten på båtturen är den spektakulära solnedgången som Darwin är så känd för. Njut av en middag och ett glas vin ombord på båten.
  • 115152 3Kakadu och Katherine erbjuder krododilturer med båt. Uluru vid soluppgång eller solnedgång - Denna heliga plats är mycket spektakulär vid soluppgång och solnedgång. Hitta en plats där du kan se stenen ändra färg i det fantastiska färgspel som uppstår när solens ljus förändrar sig.
  • Se en krokodille - Kakadu är hemvist för världens största bestånd av saltvattenkrokodiler. Följ med på en utflykt med båt och se dessa inspirerande förhistoriska giganter som lever i Kakadu National Park.

Se våra reseförslag i Northern Territory »


Video: There's nothing like Northern Territory

 

Vill du ha ett prisförslag?
Skicka en förfrågan så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

instagram logo
Följ oss på Instagram: @Australienresor